Geri Dön   dipsizkuyu.net » Genel » Mühürsüz Kuyu

Mühürsüz Kuyu Her konuda rahatça tartışabileceğiniz, dilin kemiğine mühür vurulmayan kuyumuz.

Yanıt

LinkBack Konu Araçları
Eski 22-01-2005
Saburov
Konuk

Varsayılan Ynt: ask

Burada aşk hakkında konuşarak, ona bir anlam yükleyemezsin, ona değer katamazsın. İsterseniz binlerce sayfa konuşun. Sadece yaşanarak anlam bulan nadir şeylerden biridir çünkü. Burada istenildiği kadar süslü püslü sözler söylensin, istenildiği kadar edebi cümleler kullanılsın, "aşk bir sudur, iç iç kudur" sözünden daha anlamlı ve değerli olmayacaktır.
  Alıntı yaparak yanıtla
Eski 22-01-2005
Elizabeth Bathory

Pilli Bebek nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2004
Pilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandırPilli Bebek herkesin tanıdığı bir insandır

Belki dediğin gibi aşk tanımlanamaz,kalıba sokulamaz ama insanlar hissettiklerini anlatmaya çalışarak bazı şeyleri görebilirler..
Belki bu hislerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini belkide evrensel olduğunu anlatacaktır konuşmalar..

While the black cat walking....
Pilli Bebek Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 22-01-2005
sadık yar kara toprak

carpe_diem nickli kullanıcının avatarı

carpe_diem farklılığını belli etmeye başlamış
MSN ile mesaj gönder

şeytan ayrıntılarda gizlidir derler... acaba aşktamı öyle..?

[COLOR=red]seni hatırladıkça bir kadeh iki damla göz yaşı içerim .... şerefine[/COLOR]
carpe_diem Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 22-01-2005
Gri
Gezgin

Gri nickli kullanıcının avatarı

Gri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalıGri kendisiyle gurur duymalı
MSN ile mesaj gönder

@Saburov,

Suyun saf halinin yüz derecede kaynadığını bilmek ile kaynamış su aynı şey değildir, aşk hakkında yazılan ve söylenen şeylerle de aşkın kendisi aynı şey değildir, ancak bunu dile getirmek en insanca harekettir, hatta suyla ilgili bir takım bilgilerden bile daha fazla.

Hükümetin görevi yurttaşı hataya düşmekten kurtarmak değildir; yurttaşın görevi hükümeti hataya düşmekten kurtarmaktır.

Robert Houghwout Jackson (1892 – 1954)
Gri şu an Çevrimiçi   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 22-01-2005
Caine

darksoul nickli kullanıcının avatarı

darksoul geçmişinde ufak lekelere sahiptir
MSN ile mesaj gönder

nasıl tanımlanamazmış, kim diyormuş aşk tanımlanamaz diye... Eğer tanımlanamıyorsa neden böyle bir kelime var arkadaşlar? Aşk dediğiniz şey aşk hakkında yazılan şeylerin bahsettiği ortak olan şeydir, yani hazdır, sevilen kişinin araçtan ziyade amaç olmasıdır, bir çeşit ruh kaynaşmasıdır veya kişilerin o an için bilinmeyen toprak olan ruhlarını ve bedenlerini tanıma sürecidir.

"X tanımlanamaz" demek sinirlendiren birşey beni, zira birşey tanımlanamazsa diğerlerini de tanımlayabildiğimiz ne malum? Gorgias'ın ünlü sözü "Bilgi bilinemez; bilinse de aktarılamaz;aktarılsa da anlaşılamaz" gibi birşeydir bu. Kendisi bir bilgi, hatta aktarılıp anlaşılan bir bilgidir ve bu yüzden kendisiyle çelişir. Ha "aşk" duygusu tanımlanamayabilir, kimse hiçbir duyguyu tanımlayamaz sadece parçalarını sayabilir, ama "aşk" kelimesi?

Damnant quod non intelligunt
darksoul Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 23-01-2005
Fa Anahtarı

Viji nickli kullanıcının avatarı

Viji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyorViji çevresine ışık saçıyor

Aşkın tanımlanamaması gibi bi söylem tarafımdan kabul edilemez.Zira yüzyıllarca düşünürler,ozanlar,şairler,yazarlar hatta aşıklar aşkı pek güzel tanımlamışlardır:

[color=white]mecnunum leylamı gördüm [/color]

[color=white]bir kerece baktı geçti [/color]

[color=white]ne sordum ne söyledi [/color]

[color=white]kaşlarını yıktı geçti [/color]

[color=white]soramadım bir çift sözü [/color]

[color=white]ay mıydı gün müydü yüzü [/color]

[color=white]sandım ki zühre yıldızı [/color]

[color=white]şavkı beni yaktı geçti [/color]

[color=white]ateşinden duramadım [/color]

[color=white]ben bu sırra eremedim [/color]

[color=white]seher vakti göremedim [/color]

[color=white]yıldız gibi aktı geçit [/color]

[color=white]bilmem hangi burç yıldızı [/color]

[color=white]bu dertler yareler bizi [/color]

[color=white]gamzen okun bazı bazı [/color]

[color=white]yar sineme çaktı geçti [/color]

[color=white]izzeti der ne hikmet iş [/color]

[color=white]uyur iken gördüm bir düş [/color]

[color=white]zülüflerin kemend etmiş [/color]

[color=white]yar boynuma taktı geçti[/color]

Aşık Veysel-Ali İzzet Özkan

Lan lan lan!
Viji Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 23-01-2005
Saburov
Konuk

Alıntı:
Yazan: hiro
nasıl tanımlanamazmış, kim diyormuş aşk tanımlanamaz diye... Eğer tanımlanamıyorsa neden böyle bir kelime var arkadaşlar? Aşk dediğiniz şey aşk hakkında yazılan şeylerin bahsettiği ortak olan şeydir, yani hazdır, sevilen kişinin araçtan ziyade amaç olmasıdır, bir çeşit ruh kaynaşmasıdır veya kişilerin o an için bilinmeyen toprak olan ruhlarını ve bedenlerini tanıma sürecidir.

"X tanımlanamaz" demek sinirlendiren birşey beni, zira birşey tanımlanamazsa diğerlerini de tanımlayabildiğimiz ne malum? Gorgias'ın ünlü sözü "Bilgi bilinemez; bilinse de aktarılamaz;aktarılsa da anlaşılamaz" gibi birşeydir bu. Kendisi bir bilgi, hatta aktarılıp anlaşılan bir bilgidir ve bu yüzden kendisiyle çelişir. Ha "aşk" duygusu tanımlanamayabilir, kimse hiçbir duyguyu tanımlayamaz sadece parçalarını sayabilir, ama "aşk" kelimesi?
Bu da senin aşkı tanımlama yöntemin tabi. Bakalım herkes katılıyor mu bu düşüncene. Aşk tanımlanamaz, tanımlansa da aktarılamaz demiyorum. Belki de eksik ifade ettim düşüncelerimi. Aşkın tarifini yapmaya çalışmak, kelimelerle, cümlelerle ifade etmeye çalışmak boş ve gereksiz bir çabadır. Aşkı tanımlamak isteyen bir insanın yapabileceği en iyi şey kendi aşkını, yaşadığını anlatmaktır. Ancak bu şekilde insanların kendi kafasındaki aşk tanımını bulup çıkarır ve ortak bir nokta yakalayabilirsin, yoksa "aşk şudur, budur, şöyledir, mum gibidir, su gibi saftır vb. edebi zorlamalarla aşkı tarif edebilen bir insan çıkmamıştır yeryüzünde.
  Alıntı yaparak yanıtla
Eski 23-01-2005
Saburov
Konuk

Alıntı:
Yazan: Gri
@Saburov,

Suyun saf halinin yüz derecede kaynadığını bilmek ile kaynamış su aynı şey değildir, aşk hakkında yazılan ve söylenen şeylerle de aşkın kendisi aynı şey değildir, ancak bunu dile getirmek en insanca harekettir, hatta suyla ilgili bir takım bilgilerden bile daha fazla.
Aşkın bilimsel tanımını yapmak gerekirse bunu yapmak çok basittir ama aşk dediğimiz şey bu mudur sadece? Suyun bilimsel açıklamasını, bileşenlerini, kaç derecede kaynadığını bilebilirsin belki ama aşk herkes için, kesin doğa kanunlarına tabi bir şey değildirki. Kimine göre aşk su gibi saftır, kimine göre saf aşk yoktur dünya üzerinde, kimine göre ise boktur aşk. Aşkı dile getirmek, yüceltmek tabiki insancadır ama bunun yöntemi bu değildir.
  Alıntı yaparak yanıtla
Eski 23-01-2005
Saburov
Konuk

Alıntı:
Yazan: Viji
Aşkın tanımlanamaması gibi bi söylem tarafımdan kabul edilemez.Zira yüzyıllarca düşünürler,ozanlar,şairler,yazarlar hatta aşıklar aşkı pek güzel tanımlamışlardır:

[color=white]mecnunum leylamı gördüm [/color]

[color=white]bir kerece baktı geçti [/color]

[color=white]ne sordum ne söyledi [/color]

[color=white]kaşlarını yıktı geçti [/color]

[color=white]soramadım bir çift sözü [/color]

[color=white]ay mıydı gün müydü yüzü [/color]

[color=white]sandım ki zühre yıldızı [/color]

[color=white]şavkı beni yaktı geçti [/color]

[color=white]ateşinden duramadım [/color]

[color=white]ben bu sırra eremedim [/color]

[color=white]seher vakti göremedim [/color]

[color=white]yıldız gibi aktı geçit [/color]

[color=white]bilmem hangi burç yıldızı [/color]

[color=white]bu dertler yareler bizi [/color]

[color=white]gamzen okun bazı bazı [/color]

[color=white]yar sineme çaktı geçti [/color]

[color=white]izzeti der ne hikmet iş [/color]

[color=white]uyur iken gördüm bir düş [/color]

[color=white]zülüflerin kemend etmiş [/color]

[color=white]yar boynuma taktı geçti[/color]

Aşık Veysel-Ali İzzet Özkan
Önceki yazımda dediğim gibi. Ozan kendi aşkını ifade etmiş ve ortaya bir sanat eseri çıkmış. Dikkat edersen Aşk hakkında yazılıp çizilen herşey boştur, gereksizdir, vs. tarzında bir düşüncem yok. Öyle olsaydı bütün aşk şiirlerine aşk şarkılarına karşı olmam gerekirdi ki Hitler gibi bir insan olmadığım için bu mümkün değil. Nasıl ki bir insanın kendi ahlak değerlerini diğer insanlara dayatması kabul edilemez ve aptalca bir şeyse, aşka dair yargısını da gerçek kabul edip, insanlara dayatması ya da öyle bilmeleri gerektiğini düşünmesi de bir o kadar aptalcadır. Tekrar dikkat edersen ozanın burada aşkı tanımlama gibi bir çabası yoktur.
  Alıntı yaparak yanıtla
Eski 23-01-2005
Saburov
Konuk

Arkadaşlar, yalnış anlaşılmamak için bazı konulara cevap vermek zorunda kaldım. Bunu yaparken kendimle çeliştim farkındayım. Bu yüzden bundan sonra daha fazla polemiğe girmek istemiyorum. Herkesin kafasında bu konuda farklı farklı düşünceler, tanımlamalar mevcut ve benim bunları değiştirmek gibi bir düşüncem yok, olamaz da. Düşüncelerimi yukarıda açıkça belirttiğimi düşünüyorum. Bunun dışında da tartışmaya girmek anlamsız. O yüzden daha fazla cevap vermeyeceğim.
  Alıntı yaparak yanıtla
Yanıt

Konu Araçları

Yeterlilikler
Yeni konu açamazsınız.
Konulara yanıt veremezsiniz.
Eklenti gönderemezsiniz.
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz.

[IMG] kullanımı
HTML kullanımı Kapalı