![]() |
|
|||||||
| Internet Her geçen gün daha da fazla büyüyen bir topluluk olan internet üzerine herşey. |
![]() |
|
|
LinkBack | Konu Araçları |
|
|
#1 | ||
|
Caine
|
1. x.com temel olarak forum ve siteden oluşan ve doğru bilgi vermekle yükümlü olan ve x.com web adresinde yer alan bir web sitesidir.
1.1 madde 1'in içeriği sitenin konseptine ve yapısına göre değiştirilebilir ancak "doğru bilgi vermekle yükümlü olan ve" x.com "web adresinde yer alan bir web sitesidir." kısımları değiştirilemez. 2. x.com dört kullanıcı grubundan oluşur: 1-)Administrator 2-)Moderator 3-)Yazar 4-)Konuk 2.1 Administrator'un görevi sitenin varlığını fiziksel olarak korumaktır. Sitenin varolması için gereken server ücretini öder, çıkabilecek database sorunlarını gidermekle yükümlüdür. Buna karşılık alınacak reklamlardan gelen gelirin %60'ı kendisine aktarılacaktır. Administrator isterse moderatörlük de yapabilir. 2.1.1 Administrator site kullanıcılarından, siteye harcanmak üzere, bağış alabilir, ancak bu para bir biçimde bilgiye erişimi sınırlamamalıdır. Ve harcamanın ne olduğunu tüm kullanıcıların görebileceği bir yere muhakkak yazmalıdır. 2.2 Moderator'un görevi sitenin kullanıcı profilini düzenlemek, genel olarak sosyal düzenini korumak, site ile ilgili genel duyuruları yapmak ve forumun yapısını düzenli tutmaktır ve eğer istiyorsa yazı da yazabilir ancak yazacağı yazının diğer kullanıcıların yazdıklarına nazaran daha bilgi verici olması elzemdir. Kullanıcı profilini düzenlemek derken, bu görevin içine 3 aydan beri bir aktivitesi olmayan kullanıcıların hesaplarını iptal etmek, sitenin konseptine aykırı bir biçimde hareket eden kullanıcıları uyarmak, 1 haftaya kadar geçici hesap iptali ve eğer hala aynı şeye devam ediyorsa tamamiyle hesabı kapatmak girer. Forumun sosyal düzenini korumak ise forum kurallarına uymayan kullanıcıları, sırasıyla, uyarmak, 2 hafta geçici hesap iptali ve hesabın tamamiyle iptalidir. Forum yapısını düzenli tutması ise konuların ilgili başlık altında açılıp açılmadığına bakmak, yorumların forum kurallarına uygun yazılıp yazılmadıklarını denetlemek, aksi halde uyarmak, eğer yazan devam ediyorsa tamamiyle hesabının iptalini gerçekleştirmektir. Ancak tüm bu cezalandırmalar, ve bunların yorumları, herkesin görebileceği bir şekilde ilan edilmelidir ve eğer moderatör haksız bir biçimde bu işlemi gerçekleştirdiyse, verdiği cezanın aynısı, kim olduğuna bakılmaksızın, kendisine verilir. (Lexitatonis) Moderatörler, yazarlar arasından ms (moderatör sınavı) ve varolan moderatörler tarafından irc üzerinden yapılacak olan mülakat sonucunda seçilirler. Yapılacak seçimde aday moderatör ile ilgisi olduğu bilinen insanlar oy kullanamaz, ve oy sonucunun %80 evet olması gerekir. Moderatörler her ayın 22'sinde site içerisinde neler yaptıklarını içeren bir mesajı, ilgili linklerle beraber, forumda yayınlamakla yükümlüdür. 2 ay üstüste 10'un altında iş yapan moderatörler yazar statüsüne indirilir ve moderatör olma haklarını kaybederler. Rapor yazısını göndermeyen veya geç gönderen moderatörler de aynı cezaya tabiidir. 2.2.1 Bölüm moderatörleri konusu Bölüm moderatörleri açılan bölümleri idare eden, ve yetkileri sadece o bölüm dahilinde olan kişilerdir. Bu kişiler forum moderatörlerinin görevlerini bölümleri dahilinde yaparlar. Ve onlar da her ayın 15'inde neler yaptıklarını içeren bir mesajı, ilgili linklerle beraber, forumda yayınlamakla yükümlülerdir. Görevinde yetersizlik veya açılan bölümün yeterince hit alamaması moderatörün yazarlığa ihracına, eğer aday moderatör yoksa bölümün kapatılmasıyla sonuçlanır. Bu cezanın uygulanmasına rapor yazısının gönderilmemesi de yol açar. Bölüm moderatörleri de moderatör seçimi prosedürüne tabidirler. Bölüm moderatörleri ilgili oldukları altbölümle ilgili yazılabilecek, yapılabilecek herşeyi yazmak ve yapmakla yükümlüdür, bu işleri kendisinin belirleyeceği kişiler vasıtasıyla yapabilirler ancak bu kişilerin kim olduklarını ve neler yapacaklarını forumda herkesin görebileceği bir yere yazmak zorundadırlar. Bu kişilere özel haklar tanınmayacaktır, ve yaptıkları hatalar, ki bu hatalara görevde yetersizlik, pasiflik de girer, onların hizmetlerini isteyen moderatörün cezalandırılmasına yolaçacaktır. 2.2.1.1 Bölüm moderatörleri kendi bölümlerinin web yüzünü kendileri veya bir başkasına yaptırabilirler. Burada aranan şart, ana sitenin adını taşıyan ve anasayfaya linki olan bir simge/banner'in görülecek bir biçimde sayfaya konulmasıdır. 2.3 Yazarların görevi sitenin kurallarına uygun bir biçimde davranmaktır. Bu kurallara riayetin dışında sitede konular açabilir, varolan konulara yorum yapabilirler. Yeni moderatörler bu kullanıcı profilinden seçilecektir 2.4 Ziyaretçiler forumun en etkisiz görünen ama en etkili grubudur. Bu kişilerin ilgisi ile site değişecek ve ilgiyi azami derecede almaya çalışacaktır. Ziyaretçilerin forum içerisinde kendileri için illegal yerlere, admin paneli, moderatör paneli gibi, ulaşmaya çalışmaları iplerinin takibine yeterli sebeptir. 3 Site kuralları 3.1 Her kullanıcı bu kurallara uyduğu sürece eşittir ve din, dil, ırk gibi konular yüzünden ayrımcılığa tabi tutulamaz. Tüm kullanıcı grupları bu kurallara riayet eder. Kurallara uyulmaması sonucunda cezai yaptırım uygulanır. 3.2 Herkesin yükümlülüğü bilgi etkileşimidir. Site üyeleri doğru ve herkes tarafından anlaşılabilecek konular açmakla yükümlüdür. Eğer açılan konu herkesin anlayamayacağı bir dilde yazılmak zorundaysa bu yazının en başında belirtilmeli ve yazıda kullanılmış olan terimlerin anlamları muhakkak yazının sonunda verilmelidir. 3.3 Konu açıldığı zaman sonraki mesajlar konuyu, kavramından ayırıcı nitelikte olmamalıdır. Konu hakkındaki yorumlar ise yapıcı olmalı; eğer anlamsal bir içerik taşımıyorsa hiç yazılmamalıdır. 3.4 Konudaki olası tartışmalar konuya yansıtılmamalı, ve özel mesajlaşma sistemi kullanılmalıdır. 3.5 Konu açan kullanıcılar metnin tamamını başka bir yerden kopyala yapıştır suretiyle yazmamalı, eğer yazacaksa alınan yeri de yazmalı ve öylecene bitirmemelidir. Alınan yazı ise 400 karakteri geçmemelidir. 3.6 Konularda yasal zorunluluklara uymak zorunludur. Irkçı, politik ve ideolojik propaganda içeren mesajlar silinir, ve mesajı açan hesabın sahibine 1 hafta geçici hesap iptali, ve davranışın devamı halinde süresiz hesap iptali cezaları verilir. 3.7 Site kullanıcıları, yazacaklarını sitede ve forumda kabul edilen dilde yazmak zorundadırlar. 3.8 Site kullanıcıları kayıt oldukları zaman bu kuralları okudukları ve bu kurallara riayet etmedikleri taktirde cezai yaptırım uygulanacağını bildiklerini kabul ederler. Okumamak bu kuralların uygulanmasına bir engel teşkil etmez. 4 Web sitesi 4.1 Web sitesi doğru bilgi vermek zorundadır. Tasarımı herkesin rahatlıkla görebileceği bir biçimde olmalı ve kullanıcıların bilgiye kolayca erişimi ana amaç olmalıdır. Web sitesinde kullanılacak olan teknolojiler siteyi üzerinde tutan host'un neler verdiğine göre belirlenmelidir. Özel günlerde kullanılan alternatif görünümler haricinde sitenin birkaç alternatif görünümü olmalı ve bunlar ara ara kullanılarak kullanıcıların tepkileri alınmalıdır. Değişmeyen bir web sitesi kullanıcıyı iter. 4.2 Web sitesi üzerinde kanunlara karşı gelen bilgi taşıyamaz. (Ancak mutlaka taşınması gerekiyorsa site bu bilgilerden önce bir sayfa yapıp bu sayfadan gidilecek olan sayfayı görecek olan izleyicinin tamamiyle kendisinin bu sorumluluğu aldığını ve bir dava açılacak olursa ip adresinin yetkili mercilere bildirileceğini yazan bir not düşerek buradan o bilgilere erişim sağlamalıdır.) 5 Moderatör sınavı 5.1 Her ayın 30'unda, eğer moderatöre ihtiyaç varsa, yapılacak olan bu sınav kişinin bu yetki ile ne yapmayı düşündüğünü anlatan bir yazıdır. Bu yazı eğer tatminkar bulunursa yazı sahibi mülakata mail, özel mesaj ile davet edilir. Bu sınava başvuran kişilerin adları gizli tutulacaktır ve yazılar sadece bu sınav için açılacak bir hesabın özel mesajına/mailine gönderilecektir. 5.2 Moderatör ihtiyacı duyurulmak zorunda değildir. 6 Yukarıdaki yazılı kurallar ile çakışmayacak, onların etkinliğini azaltmayacak, tüm kurallar bu maddenin aşağısına yazılabilir.
|
|
|
|
#2 | |||
|
Kuyucan
|
Alıntı:
Bence bir forum sitesi doğru bilgi vermekle yükümlü değildir. Hatta bilgi vermekle yükümlü değildir. Eğlenmek, tanışmak ve paylaşmak gibi olgulara altyapı hazırlayan bir forum sitesi illa doğru bilgi vermekle yükümlü değildir. Mesela bir kullanıcı kendi fikrini forumda paylaşırken bunun illa doğru olması gerekmemektedir. Üstüne üstelik forum sitesi illa .com uzantısına sahip olmak zorunda değildir. (Misal bu site ) Nitekim .com uzantısı "commercial" yani ticari siteleri adresler aslında. Forumların genel olarak ticari kaygısı olmamasından dolayı bence ".net" uzantısı oldukça uygundur bence forum siteleri için.Şimdilik vakit darlığından bu kadar yazabiliyorum. İleride vakit buldukça devam etmeyi düşünüyorum eleştirime.
|
|
|
|
#3 | ||
|
Huge ego, sorry.
|
Ben genellikle daha özgürcü bir düşünce yapısına sahibim, düzenleyicilerin üzerine bu kadar gitmenin doğru olacağını düşünmüyorum ama &60 pay kısmı hoşuma gitti, her ne kadar %95 gibi bir pay istesem de kendim için.
![]() Düzenleyiciler konusuna gelirsek, açıkçası düzenleyici ihtiyacımız vardır şeklinde bir yaklaşıma pek sıcak bakmıyorum, gizlice belirlenip gizlice iletişim kurulması daha mantıklı bence.
|
|
|
|
#4 | |||
|
Caine
|
Alıntı:
Bir forum sitesi, bir sitenin temel amacı bilgi vermektir, internet data aktarımı amacıyla kurulmuştur ve hala da bu amaçtadır, verinin biçimi değişebilir ama aktarılan şey bilgidir bu mp3 olsun forum mesajı olsun farketmez. Yazılan her yazı, atılan her post, eninde sonunda, bir bilgi ürünüdür. Kendi fikrinin yanlış olduğunu bile bile bunu düzeltmeden paylaşan bir kullanıcının yaptığı, net etiği açısından - önceki yazım- kötüdür ve yanlıştır. Bilgilerin hepsi paylaşılmalı demiyorum, bir bilgiyi söylememek ile kasti biçimde yanlış söylemek, ki buradaki durum bu, arasındaki farkı görebildiğini umuyorum. Ayrıca, madem birbirimize yalanlar söyleyeceğiz, bir komünite-bir forum olmanın amacı nerede kaldı? Sen neden üye oluyorsun bir foruma peki? .com konusu ise... açıkçası mesajının büyük bölümünü bu konudaki açıklaman oluşturuyor ama .com'un değişken bir ad olduğunu anlayamaman ihtimalle yazıda bunu belirtmemiş olmamdan kaynaklanıyor. Bu yanlış anlama için özür diliyorum. İyi günler geçirmen dileğiyle Bu arada Gri, böyle bir zorunluluk yoktur ve tabii ki de olamaz. Bunu son parafta yazdığım "5.2 Moderatör ihtiyacı duyurulmak zorunda değildir." maddesiyle ortaya koymaya çalışmıştım, zannedersem gözünden kaçmış. Sınav konusu ise, yine yazdığım gibi, moderatör olacak insanların bu göreve gelecek yeterlilikte olup olmadığını sorgulayan bir gelecek planından ibaret. Yuvarlak laflardan ibaret bir yazıyı yazan, daha iyi bir forum daha düzenli konular vs., birisinden ziyade, forumun eksikliklerini yazarak bunlara nasıl çözüm olacağını yazabilen birisini moderatör yapmak bana uzun vadede daha etkin, ve yararlı olacak bir bireye güç verdiğimi söyler. Ayrıca o yüzdelik konusu da doğal olarak değişken birşey, senin de .com gibi bu mevzuya takılmana şaşırdım doğrusu. Sonuçta kabul edilirse herhangi birşey mümkündür, sayısal imgeler yerine kuralların ne demeye çalışıp neyi ortaya çıkarttığını görmeye çalışırsanız böylesi sudan konuları açıklamaya çalışırken boşuna dbase yeri işgal etmemiş oluruz. Ayrıca memnun değilseniz siz de kural üretin ve yazın. Tamamiyle bitmiş birşey olsa en son maddeyi koymazdım. İyi geceler
|
|
|
|
#5 | ||
|
Yasaklı
Giriş Tarihi: Nov 2004
![]() |
Bence bu tür kurallar ve yasalar çıkarmak anlamsız. İnternet özgür ve özgünlüklere açık bir ortam. Şu şudur, bu da budur demektense özgün ve esnek platformlar oluşturmak daha başarılı sonuçlar verecektir. Üstelik forum da etkileşimli bir alan olduğuna göre kuralları önceden belirlemek yerine forumu oluşturan bütün insanların otokontrolleriyle kendiliğinden şekillenmesi bence internetin niteliğiyle daha çok uyuşur.
|
||
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Huge ego, sorry.
|
Bir de darksoul şunu sormak istiyorum, sonradan dikkatimi çekti çünkü, konuyu neden Felsefe bölümüne açtın?
|
|
|
|
#7 | |||
|
Kuyucan
|
Alıntı:
.com konusuna gelince... İlk olarak işaret etmek istediğim nokta aslında mesajımın büyük bir kısmının bu konu olmamasıdır ( 4 satıra 5 satır ). Evet ben x.com un aslında x.net, x.org veya x.y şeklindeki diğer isimleri de sembolize ettiğini anlayamadım. Ama bu sanırım benden kaynaklanmıyor . Neyse bu konu çok önemli değil ve zaten çözüme kavuşmuş halde.Saygılarımla...
|
|
|
|
#8 | |||
|
Caine
|
Alıntı:
|
|
|
|
#9 | |||
|
Huge ego, sorry.
|
Alıntı:
Tamam ben de bunu sormuştum zaten. Ama ideal forum anayasası dediğin zaman, nelik'ten ziyade nasıllık gelmiyor mu insanın aklına? Bunu sormak istiyorum.
|
|
|
|
#10 | |||
|
Caine
|
Alıntı:
Ayrıca yazında dikkatimi çekti "önceden" derken neyi kastediyorsun merak ettim açıkçası, zira senin söylediğin sisteme göre yaparsak kullancıların kendi otokontrolleriyle bir kurallar sistemi oluşturduktan sonra katılan her kullanıcı için bu kurallar "önceden" yapılmış olur. Yani "önceden" belirlenmiş kurallardan kaçışımız olmadığına göre, bu kuralların en iyi nasıl olabileceğini sormak sizce aptalca mıdır?
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
|
|