![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Kuyucan
Giriş Tarihi: Feb 2007
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Soru şu şekilde de sorulabilir:
Siz kendisini yalnızca kendisinin belirlediği, kendinden üst, kendini aşan bir yapıya inanmayan, bu nedenle birbirilerinden bağımsız bireylerden oluşan bir topluma mı kendinizi daha yakın görüyorsunuz; yoksa bireyden önce yurttaş olan, yani kendisini aşan millet gibi bir bütünün üyesi olan, bu nedenle de o bütünün diğer üyeleri olan vatandaşlarına ve devlete karşı sorumlu olan yurttaşlardan oluşan bir topluma mı ? İlki yalnızca kendisine karşı sorumlu olan ve başkalarının haklarını gaspetmediği sürece başkalarının hayatlarıyla ilgilenmeyen, kimsenin de onun hayatıyla ilgilenmediği, mecbur kalmadıkça ya da özel ilişkilerin dışında birbirine çarpmayan atomlar gibi birbirinden bağımsız olarak yaşayan bir kendi halinde bireyler toplumu; ikincisi ise insan haklarına sahip bir birey olmakla beraber aynı zamanda kendisini, bir milletin mensubu olmak gibi, kendisi dışında ve kendisinden üst bir yapıya göre tanımlayan, bu nedenle de hem vatandaşlarına hem de devlete karşı sorumlu olan, bu anlamda başkalarını ve devleti de hesaba katarak eylemde bulunan bir dayanışma toplumu olarak tanımlanabilir. gurur iki ucu keskin bir bıçaktır (değnekli olanı da olur); gerekenden fazlası pişman ettirir, gerekenden azı değersizleştirir. |
||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
victim of Mercury
Giriş Tarihi: Mar 2007
liberalizm bireylerin ozgurlugu demek. ve bunun yaninda da esitligi demektir ayni zamanda. devlet koruyucudur. bireylerin hukuki esitligini korur. kisiler ayni hukuki haklarla dogarlar . liberalizmde sadece sosyal ve ekonomik olarak bir esitsizlik vardir. durumlarina ve yeteneklerine gore kisiler farkli konumlarda olabilirler. zengilnler daha zengin olabilir. fakir de daha fakir olabilir devlet buna karismaz. serbest piyasa hakimdir ekonomide. ama tekelcilige de karsi cikilir.
ben bu gorusu destekliyorum. bence bireylerin ozgurlugu cok cok onemli. devlet benim hukuki esitligimi ve ozgurlugumu korusun yeter |
||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
________
Giriş Tarihi: Nov 2005
Türkiye'nin koşulları açısından Cumhuriyetçi düşüncenin hakim olduğunu düşünüyorum. Yurttaşların devlete, devletin yurttaşlarına karşı sorumluluklar taşıdığı kanaatindeyim. Zaten bu dengelerden biri şaştığı zaman büyük sıkıntılar doğmaktadır. Ülke bütünlüğü içinde ulusal düşüncede birlik ve beraberliğimiğiz olursa ve de devletin yurttaşlarına karşı koruma kollama, yardımcı olma ve hayat standartlarını yükseltme gibi görevlerini herkese eşit davranarak yaparsa laik ve demokratik cumhuriyetimizi uzun süre koruyabilir Dünya Medeniyetleri sıralamasında üst seviyelerde yerimizi alabiliriz. Yeter ki ilim, ulusal birlik ve demokrasi ön planda tutulsun.
Şu anda liberal görüş içinde değiliz. Bunun için ne ulusal sermayemiz ne kültürümüz ne de birikimimiz yeterli değil.Bu bize büyük devletlerin güdümcülüğünü getireceği kanaatindeyim. |
||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
Kuyucan
Alıntı:
Ama benim asıl sorduğum bu toplumsal düzenin sonuçları. Çünkü herkes birbirinden ve devletten bu kadar bağımsız olunca insanlar arasındaki ilişkiler de çok mesafeli hale geliyor. İngiltere belki de liberalizmin en genelenekselleştiği toplumdur ve İngilizler en soğuk toplum olarak bilinir. Bu bir tesadüf değil, çünkü liberal toplumlarda insanlar arasında ortaklık, beraberlik sağlayacak hiçbir bağ yok. Herkes yalnızca kendi hayatını düşünürse sokakta ölü birinin görülmesi o insanlar için çok sıradan bir olay olur tabi ki. Benim sormak istediğim daha çok insan ilişkileri açısından durumun nasıl olduğuydu, çünkü toplumsal düzenlerin insan ilişkilerini belirlediğini düşünüyorum. Bu nedenle sorduğum da, mesela komşunuz olarak soğuk insanları mı, yoksa sıcak insanları mı tercih edersiniz gibi bir soru Böyle bir soru sorma nedenim de soğuk insanları sevmeyip liberal bir toplumsal düzeni onaylamanın çelişik olduğunu düşünmem, örneğin İngiltere'nin toplumsal düzenini benimseyip İngiliz insanını sevmemek gibi
gurur iki ucu keskin bir bıçaktır (değnekli olanı da olur); gerekenden fazlası pişman ettirir, gerekenden azı değersizleştirir. |
|||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
Kuyucan
Alıntı:
gurur iki ucu keskin bir bıçaktır (değnekli olanı da olur); gerekenden fazlası pişman ettirir, gerekenden azı değersizleştirir. |
|||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
Yönetici
Giriş Tarihi: Nov 2004
Alıntı:
Ne liberal olabildik ne cumhuriyetçi kalabildik, ikisinin arasında yetişen bir nesil söz konusu son elli altmış yıldır ve onların ülkeye neler yaptığını herkes görebilir sanırım. |
|||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
victim of Mercury
Giriş Tarihi: Mar 2007
liberal sistemde rekabetci piyasa oldugundan tekelcilik de burda rekabeti onlediginden devlet buna karsi onlemler ya da yaptirimlar aliyor . bu durumda bi mudahale olabiliyor. benim bildigim.
|
||
|
|
|
![]() |
![]() |
|
Kuyucan
Tabi haklısın. Devlet serbest piyasa koşullarını sağlar ve herkese eşit davranır. Ama dediğim gibi bazı şirketler çok zengin olduğundan diğerleri karşısında duramayabilir ve bu nedenle bir tekelleşme ya da rakipsiz olma durumu olabilir. Tabi bu başka bi şirketin olmaması değil, tekel görünen şirketle rekabet edememesinden kaynaklanır. Yani bildiğimiz gibi bir tekelleşme olmaz tabi, rakipsizlik olabilir.
||
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
|
|
![]() |