Geri Dön   dipsizkuyu.net » Kültür - Sanat » Felsefe

Felsefe Hayatınızda kilometre taşı olan felsefi kimlikler ve felsefe ile ilgili tartışmalar, makaleler...

Yanıt

LinkBack Konu Araçları
Eski 21-09-2008
Kuyucan

rage nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2008
rage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandır
Varsayılan Ynt: İnsanlar Nasil Müslümanken Ateist, Ateistken Müslüman Oluyor..?

Alıntı:
Yazan: kafayi yemis dusler Mesajı Gör
Birinde kadinin erkegin tarlasi oldugundan soz eder digerinde kadinla erkegin esit oldugundan...)
Kuran'da erkeğin kadından üstün olduğu inancı hakim. Nisa Suresi'nde çok açık olarak erkeklerin kadınlardan üstün yaratıldığı ve bu yüzden kadınlar üzerinde hakimiyeti olduğu yazar. Aynı ayet, kadınlar için 'dövün' emrinin de olduğu ayet. Zaten Kuran kadınları muhatap bile kabul etmiyor, erkeklere sesleniyor ve kadınlarla ilgili hükümlerini de erkeklere bildiriyor. Kuran'da kadın ile erkeği eşit gören bir yaklaşım yok ve bu çelişkilerle dolu kitabın kendi içinde çelişmediği nadir konulardan biri.

''Timeo hominem unius Libri''
rage Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 21-09-2008
Kuyucan

Giriş Tarihi: Feb 2007
maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.

Alıntı:
Genel olarak soyle bir bakis acisi vardir. Musluman olmayanlar 'cahil, bilgisiz, kor' insanlardir. Cunku oyle olmasalardi musluman olurlardi.
Insanlari sirf bize benzemedikleri, sirf bizim gibi inanmadiklari icin 'bilgisiz' olarak degerlendirmek ne kadar dogrudur?
Bunun disinda bilincli musluman nasil olunuyor? Mantikli musluman? Gecen gun Allahin kelami sorgulanmaz, dinde mantik yoktur gibi cumleler okuyorduk.
Simdi soyle bakalim, sorgunun olmadigi yerde mantik olabilir mi?
Mantik nedir? Dogru dusunme sanati ve bilimi diyor tdk ve ayrica ekliyor:
Dogru dusunmenin yolu ve yontemi ayrica düşüncenin ve düşüncenin varlık biçimlerinin, ögelerinin, türlerinin, olanaklarının, yasalarının ve düşünce bağlamlarının bilimi.
sevgili kyd ben diğer dini inananlara bilinçsiz demedim ben sadece ailesinden ya da çevresinden kaynaklanan sebeplerle müslümanlığı araştırmadan müslümanım deyip , yanlış kişilerin yaptıklarıyla müslümanlıktan soğuyanlara dedim bilinçsiz dedim dikkat edelim lütfen..

gelelim sorgulama konusuna..galiba ikimiz farklı anlıyoruz sorgulamayı..dediğiniz gibi Allahın kelamına karşı gelinemez ama yorumlayabilirsiniz niye böyle demiş diye mantık yürüt ama bunu yanlış demiş böyle olmamalıydı DiYemezsiniz budur sorgulama..ama söylediklerini anlamayıp öğrenmedikçe zaten Kuranı yaşayamazsınız ki önemli olan yaşayabilmektir..

Alıntı:
Peki mesela sen Kuran okudugun zaman onlarin uzerine oturup soru sorar misin? Nicin Allah bunu demistir? Allah bu ayette boyle diyor da obur ayette niye oyle demistir? (Bir ornek: (Kurani okudugumu gostermesi babinda da iyi olacak) bir ayette sizi ayri dinler olarak biraktik birbirinizle guzellikte yarisasiniz diye der obur ayette yahudileri hristiyanlari vs lanetledik manasinda bir sey yazar...Birinde kadinin erkegin tarlasi oldugundan soz eder digerinde kadinla erkegin esit oldugundan...)
Peki bunlari okudugun zaman nasil bir mantik, bilgi ve bilincle okuyorsun? Ah ne guzelmis mi diyorsun? Bir kadini tarla olarak gormenin neresi guzeldir ki?
Hasa Allahin kelami tartisilmaz mi diyeceksin? O halde mantik, akil, bilinc kelimeleriyle susleme yazini...Zira dinin kendisi bile sorma der..Sormadan, tartismadan, uzerine dusunup yorumlamadan mantik, akil, bilgi ve dusunceler nasil olusacak?
efendim yine yanlış anlıyorsunuz..kadınları erkeklerin tarlası derken sınırlandırmıyor..aksine kadınlara ihtiyacı olduğu için yarattığından bahsediyor..bence objektif bakmıyorsunuz aşağılama yoktur tarlası olmak eşitsizlik midir kadınlar gurur duymalıdır kadınsız hayat edemez..

ve siz ithamlarınızda hor görmeye gidiyorsunuz(koyu yazıya bakınız) süslemiyorum ki açıkça yazıyorum..Siz daha Allahın kelamı tartışılmaz denen hususu anlamamışsınız..anlamak için sorular sorun ama böyle şey olur mu saçma vb. şeyler diyemezseniz O'nu sorgulayamazsınız haşa..

Alıntı:
Hayir ateistleri sevmemeni anlayabilirim, onlarin dogru olmadigini dusunmeni(ki herkes kendi dogrusunu yasar) ama bilgisiz, cahil, mantik disi ve akil disi dedigin zaman duracaksin...Zira inanc farklidir, bilmek farklidir, akil farklidir...
ben ateisti sevmiyorum demedim saygı duyuyorum...ve tekrar ediyorum ben atesit bilgisiz demedim..ben müslümanım diyen bir ikişi ateist oluyorsa din konusunda yeterli ufka ulaşamamış gönül gözüne erişememiştir dininin güzelliklerini görebilse atesit olmazdı dedim..Siz muhalefet olacağınıza biraz geniş düşünün..ayetleri okurken kelimelere bağlı kalıp , bir zamanlar işinie gelmeyenler gibi Kurandan '' namaz kılmayın'' diye ibareyi alıp satmayın tamamını okursanız belki sarhoş iken namaz kılmayın dendiğini farkedersiniz ..kadının tarla olması ona önem kazandırır alçatmaz

sevgiler & saygılar
maviprens Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 21-09-2008
Kuyucan

maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.maviprens nefis bir insandır.
Thumbs down Ynt: İnsanlar Nasil Müslümanken Ateist, Ateistken Müslüman Oluyor..?

Alıntı:
Yazan: rage Mesajı Gör
Kuran'da erkeğin kadından üstün olduğu inancı hakim. Nisa Suresi'nde çok açık olarak erkeklerin kadınlardan üstün yaratıldığı ve bu yüzden kadınlar üzerinde hakimiyeti olduğu yazar. Aynı ayet, kadınlar için 'dövün' emrinin de olduğu ayet. Zaten Kuran kadınları muhatap bile kabul etmiyor, erkeklere sesleniyor ve kadınlarla ilgili hükümlerini de erkeklere bildiriyor. Kuran'da kadın ile erkeği eşit gören bir yaklaşım yok ve bu çelişkilerle dolu kitabın kendi içinde çelişmediği nadir konulardan biri.
Kuran çelişkili diyen dilleriniz sizden şikayetçi olacaktır..Eğer peygamberimizin zamanında olsaydınız sizin gibiler içinde bir ayet inerdi elbet...çelişki mi ondaki derinlik ve güzellik hiç bir kitap da yoktur çünkü o O'nun kitabıdır..

Kuran ve İslamiyet , cahiliye gibi karanlık bir dönemde kadınlar için kurtuluştur ama ben ne desemde siz doğrularla çelişmişsiniz zaten

sevgiler & saygılar

Eski 21-09-2008
Kuyucan

rage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandırrage herkesin tanıdığı bir insandır

maviprens, sadece inancının verdiği coşku ile yazıyorsun. Karşındakileri bilgisizlikle ve dar görüşlülükle eleştirirken ortaya hiçbir somut bulgu koymuyorsun.

Kuran'ın cahiliye dönemindeki kadınlar için kurtuluş olup olmadığı tartışılabilir ama bugünün İslam ülkelerindeki kadınlar için tam bir azap kaynağı. Bir dinin uygulaması tepeden tırnağa olumsuzluk barındırıyorsa, yani pratikte sorun varsa teorinin de sorgulanması gerekir. Siz sorgulama nedir bilmediğiniz için bize düşüyor sorgulaması.

Eski 21-09-2008
don ki$ot

kafayi yemis dusler nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Blog Mesajları: 4
kafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalı

Kadin erkegin tarlasi midir yahu? Yani istedigin gibi ek bic diyor...Bundaki derin guzellik nedir?
Diger yazdiklarina gelince peki sen ateistlere bilgisiz demedim ben yanlis anlamisim.
Ithamlarim neymis? Kuran'i isaret ederek soyluyorsan bunu, ayetleri buraya yazarim senin icin. Ayetleri okudum ve celiski gordum..Bu itham degil yorumdur.
Kadin-erkek esitsizligini okudum, ayetleri de eklerim buraya. Bu itham degil yorumlayis seklidir.
(Demek istedigim ortada mi? Senin gibi inanmadigim icin sen yorumlayan taraf oluyorsun ben itham eden...Bu bile aslinda her seyi anlatmaya yetiyor sevgili mavi prens. : ) )

delirmis bir tanrinin rahminden dustuk topraga: bu cinnet onun tohumu
kafayi yemis dusler Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 21-09-2008
Kuyucan

Alıntı:
Kadin erkegin tarlasi midir yahu? Yani istedigin gibi ek bic diyor...Bundaki derin guzellik nedir?
Diger yazdiklarina gelince peki sen ateistlere bilgisiz demedim ben yanlis anlamisim.
Ithamlarim neymis? Kuran'i isaret ederek soyluyorsan bunu, ayetleri buraya yazarim senin icin. Ayetleri okudum ve celiski gordum..Bu itham degil yorumdur.
Kadin-erkek esitsizligini okudum, ayetleri de eklerim buraya. Bu itham degil yorumlayis seklidir.
(Demek istedigim ortada mi? Senin gibi inanmadigim icin sen yorumlayan taraf oluyorsun ben itham eden...Bu bile aslinda her seyi anlatmaya yetiyor sevgili mavi prens. : ) )
rage ve kyd ne kavga etme ne işi yozlaştırma ne de muhalefet olma gibi bir niyetim yok...sadece Kuran'ın çelişkili olması gibi bir durumu nasıl yorumluyorsunuz anlamıyorum..yani o ayetler hangi olayda ne için indirilmiş bilmek gerek..bilinçliden kastım böyle şeyler yani..seni kusursuz yaratan kainatı kusursuz yaratan, Kuranı indirdik koruyacağız diyen Rabb nasıl çelişki yaratır düşünür müsünüz??!!

kainatta çelişki olsa dengeler bozulur efendim çelişki gördüğünüz ayetleri ekleyiniz..birlikte bakalım derim ..

sevgiler & saygılar

Eski 21-09-2008
don ki$ot

kafayi yemis dusler nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Blog Mesajları: 4
kafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalı

Alıntı:
Yazan: maviprens Mesajı Gör
rage ve kyd ne kavga etme ne işi yozlaştırma ne de muhalefet olma gibi bir niyetim yok...
Kavga ettigimizi soylemedim zaten, yozlastirdigini da soylemedim. Farkli baktigimizi soyledim.
Ayetlerin ne icin indirildigini bilmek gerek diyorsun. Ne icin oldugu icerigindeki o manayi degistirmez.
Kadinin ne icin tarla oldugunu soylemesi benim gozumde kadini tarla olarak tanimlasini sevimli gostermez. Anlatabiliyor muyum?
Birinde yahudilerle hristiyanlarla iyilikle icin savasin derken digerinde onlari lanetledik demesi hangi sebeble olursa olsun ortada bir celiskinin oldugu gercegini gozumde silmez.
Eger hangi sebeble indigine bakacaksak Kurani indigi zamanda birakmak zorundayiz. Zira o zamanin sebebleriyle bu zamanin sebebleri, kosullari ayni degildir. O zaman ki sosyal olusumlar, tarihi olaylar, yasanilan her sey, kadin-erkek iliski bambaskadir. Eger o zamanda birakcaksak sorun yok ama bu zamana tasiyacaksak iste o zaman o zamanin sebebleriyle bugunu yasayamasin derim.
Bu durumda sunu sormak lazim o zamanin kosullari, o zamanin insanlari, kotu-iyi olaylari, kadin-erkek iliskisi bugune isik tutar mi? Yani o zamanin kosullariyla yazilmis seyleri bugune giydirip ayni sekilde yasayabilir miyiz?
Bence hayir. Bu baglamda ayetlerin o zaman ki sebeblerle inmesine bakmam bugune ne biraktigina, ne kattigina ve bugun nasil yorumlanacagina, bugunun sosyal sartlari, kosullari ve insan iliskileri icinde nasil degerlendirilecegine bakarim...
Ha bu sana gore yanlistir, cehalettir olabilir. Ama bana gore degildir. Tum mesele olanca acikligiyla bu sevgili mavi prens...
Din hususunda tartismak zordur. Bir taraf digerini hep iknaya ugrasir. Ama ben ikna etmeye calismiyorum bunu da ayrica soylemek isterim, sadece dusunduklerimi yaziyorum. Herkes inandigi gibi yasar, yasamali da.

delirmis bir tanrinin rahminden dustuk topraga: bu cinnet onun tohumu
kafayi yemis dusler Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 21-09-2008
Kuyucan

Alıntı:
Yazan: maviprens Mesajı Gör
seni kusursuz yaratan kainatı kusursuz yaratan, Kuranı indirdik koruyacağız diyen Rabb nasıl çelişki yaratır düşünür müsünüz??!!
Sevgili maviprens, ben bir Rabb'in yaratılıcığına inansam zaten burada bu tartışmaya girmem. Tam da bu yüzden, kutsal olduğu söylenen kitapların insan ürünü olduğu ve içerisinde, yazıcılarının günlük siyasetleri dolayısıyla, birbiri ile çelişen hükümler olduğunu söylüyorum. Burada bütün bu çelişkili veya tutarsız ayetleri yazmayacağım, böyle bir şeye zamanım yok. Bu konuda bir konu başlığı vardı sanırım forumda, oraya bakabilirsiniz. Bu konuda gerçekten bilgilenmek istiyorsanız İlhan Arsel'in kitaplarına bakabilirsiniz.

Eski 28-09-2008
Anormalliğin Olasılığı

NeOsiris nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2008
NeOsiris saygın bir insandırNeOsiris saygın bir insandır

Biri aydınlanmayı seçer diğeri aydınlandığını sanmayı. Biri inanmayı seçer, diğeri inanmamayı. Biri sonsuzluğu seçer, diğeri son bulmayı.

Hangisi daha kötü; cehennem mi, hiçlik mi?

Biliminiz nerede? Hümanizminiz ne oldu? Düşünen kamış onurunuzdan ne haber?
NeOsiris Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 28-09-2008
1944

Kavurd nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2008
Kavurd farklılığını belli etmeye başlamış

ßen buradaki ateist arkadaşlardan çok genel olarak ateistler hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. Bunların( işgüzarlıktan ateistim diyenler değil de ben hepsini okudum diyen ateistleri kastederek) en büyük yanlışı Kuran'ı sıradan bir felsefe kitabı veya benzeri birşey olarak incelemeleri( veya incelemekten kasıt işlerine geldikleri birkaç yeri okumaları)dir. Daha geniş bakmak gerekiyor halbuki... Kuran kendi içinde çelişiyor gibi sözler söylenmiş. Bu da ilginç! İşin başında sakat bir yaklaşım var. Bu ''çelişmek'' dediğiniz şey bilimlerde veya çeşitli bilim doğruları arasında olur. Din(İslam) ve Kuran, bilme veya herşeyin kadrine erme işi değil bir inanç boyutudur. Bilmez, iman edersin. İkisini karıştırırsak çok farklı azotlu neticeler çıkar; nitekim çıkıyor da...
Kavurd Çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Yanıt

Konu Araçları

Yeterlilikler
Yeni konu açamazsınız.
Konulara yanıt veremezsiniz.
Eklenti gönderemezsiniz.
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz.

[IMG] kullanımı
HTML kullanımı Kapalı

Bütün zamanlar GMT +2. Şu an 01:31 PM.
style developed @ GFXstyles