dipsizkuyu.net  

Geri Dön   dipsizkuyu.net > Kültür - Sanat > Felsefe
Anasayfa Forum Oyun Parkı

Felsefe Hayatınızda kilometre taşı olan felsefi kimlikler ve felsefe ile ilgili tartışmalar, makaleler...

Yanıt

LinkBack Konu Araçları
Eski 02-03-2008   #1
don ki$ot

kafayi yemis dusler nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Blog Mesajları: 5
kafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalı
Varsayılan Tanrinin olmadigi yerde seytan vardir

Bu konuyu asagida okudugum yazidan yola cikarak acmaya karar verdim..Hemen belirtmek isterim ki burada amac tanrinin varligini yoklugunu tartismak, tanri her yerdedir bilmem ne gibi inanc unsurlarina baglamak degildir.

Alıntı:
Bir üniversite profesörü öğrencilerine su soruyu sorar;
- Var olan her şeyi Tanrı mı yarattı?
Bir öğrenci ayağa kalkar ve cevaplar.
- Evet, her şeyi Tanrı yarattı!
Profesör sorusunu yineler ve öğrenci yine "Evet efendim" diye cevaplar.
Profesör devam eder.
- Eğer her şeyi yaratan Tanrı ise ve şeytan var olduğuna göre şeytanı da Tanrı yaratmış olur. Çalışmalarımızda uyguladığımız kesinleştirme prensibine göre de Tanrı şeytandır.
Öğrenci böyle bir önerme karşısında şaşırır ve yerine oturur. Profesör öğrencilerine bir kez daha Tanrı'nın içindeki kaderin bir efsane olduğunu kanıtlamaktan ötürü oldukça mutludur. Bu arada başka bir öğrenci ayağa kalkar ve "Bir soru sorabilir miyim profesör" der. Profesör sorabileceğini söyler.
Öğrenci "Soğuk var mıdır" diye sorar.
Profesör; "Nasıl bir soru bu böyle, tabii ki vardır" diye cevaplar. "Sen hiç soğuktan üşümedin mi?"
Öğrenci "Aslında, fizik yasalarına göre soğuk yoktur; yaşamda/ gerçekte biz soğuğu sıcaklığın yokluğu olarak düşünürüz. Herkes veya nesneler o enerji oradaysa veya bir şekilde enerji iletiyorsa onu deneyimler. Örneğin, Absolute 0 (273 derece C) sıcaklığın kesin yokluğudur. Soğuk yoktur, o yalnızca sıcaklığın yokluğunda duyumsadıklarımızı tarif etmek için yarattığımız bir kelimedir" der ve devam eder.
- Profesör, karanlık var mıdır?
- Tabii ki vardır.
- Korkarım gene yanılıyorsunuz efendim. Çünkü karanlık da yoktur. Yasamda/ gerçekte karanlık ışığın yokluğudur. Biz ışık üzerinde çalışabiliriz ama karanlığı çalışamayız. Gerçekte, biz Newton'un prizmasını kullanarak beyaz ışığı kırar ve renklerin çeşitli dalga uzunlukları üzerinde çalışabiliriz. Ama karanlığı ölçemeyiz. Bir basit ışık karanlık bir mekânı aydınlatarak karanlığı kırmış olur yani karanlığı geçersiz kılar. Siz belli bir mekânın/uzayın ne kadar karanlık olduğundan nasıl emin olursunuz? Işığın miktarını ölçerek! Bu doğrudur değil mi? Karanlık insanlık tarafından, ışığın olmadığı yer/ mekân için kullanılan bir kelimedir. O zaman size son bir soru daha sormak isterim, efendim. Şeytan var mıdır?
Bu kez profesör pek emin olamamakla birlikte cevaplar..
- Tabii vardır. Açıkladığım gibi, biz onu her gün, her yerde görürüz. O, dünyadaki işlenmiş tüm suçlarda, şiddette yer alır. Bunların tümü şeytanın kendisinden başka bir şey de değildir.
Öğrenci itiraz eder.
- Şeytan yoktur efendim. Yani o kendi başına yoktur. Şeytan basit olarak Tanrı'nın yokluğudur. O aynen karanlık ve soğukta olduğu gibi insanın Tanrı'nın yokluğunu tarif etmek üzere yarattığı bir kelimeden ibarettir. Tanrı şeytanı yaratmadı. Şeytan/ kötülük insanın tanrısal sevgiyi yüreğinde hissetmediği zaman yaptıklarının bir sonucudur. O, aynen sıcaklığın olmadığı yere gelen soğuk, ya da ışığın olmadığı yere gelen karanlık gibidir.
Profesör kürsüdeki yerine çöker.
Genç öğrencinin adı Albert Einstein'dir
.
kafayi yemis dusler çevrimdışı   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 02-03-2008   #2
don ki$ot

kafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalıkafayi yemis dusler kendisiyle gurur duymalı
Varsayılan Ynt: Tanrinin olmadigi yerde seytan vardir

Alıntı:
Şeytan yoktur efendim. Yani o kendi başına yoktur. Şeytan basit olarak Tanrı'nın yokluğudur

Bu cumle hakkinda neler dusunuyorsunuz? Yani seytan tanrinin yoklugu mudur?
Bu mantikla yola ciktigimiz zaman karsimiza su tablo cikiyor:
iyiligin olmadigi yerde ----- kotuluk
savasin olmadigi yerde --- baris
isigin olmadi yerde ----- karanlik
tanrinin olmadigi yerde --- seytan vardir

Yani en basitinden sunu diyebilir miyiz bir insanin icinde seytani durtuler varsa, seytanca seyler varsa o insanin icinde tanri sevgisi yoktur ya da minimum seviyedir?
Eski 02-03-2008   #3
Kabil

Arje Nova nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Blog Mesajları: 2
Arje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalı

Bu fikrin doğru olduğuna inanırsak ortaya iki sonuç çıkıyor; ateistler ya şeytanidir ya da Tanrı'ya inandıklarının farkında değillerdir.
Eski 02-03-2008   #4
don ki$ot

Alıntı:
Yazan: FoM Mesajı Gör
Bu fikrin doğru olduğuna inanırsak ortaya iki sonuç çıkıyor; ateistler ya şeytanidir ya da Tanrı'ya inandıklarının farkında değillerdir.
Velakin tanriyi kabul etmeyen seytani da kabul etmez!!! Cunku seytan tanrinin yarattigi bir seydir...
Inanca gore seytan tanrinin gucunu kabul etmez, tanriya meydan okur..
Ateistler tanriya meydan okumazlar..Cunku meydan okurlarsa varligini kabul etmis olurlar...
Eski 02-03-2008   #5
don ki$ot

Alıntı:
Bir de su var bana gore eger olayi inanc bazinda alirsak cunku ateist demek inanmayan demektir.

Bu durumda seytani seyleri yapan herkes ateistir demeliyiz. Gunah isleyen herkes ateistir.
Boyle bir sey yoktur oysa..Ateist tanriyi dolayisiyla tanri ile ilgili kavramlari ve her seyi rededer...
Bir inancli insan namaz kilmayi farz bilir cunku bunun inanc sarti oldugunu bilir, cennete gitmek istiyorsan emri yerine getirirsin..Cunku iyi muslumanin odulu cennettir, namaz iyi muslumanin odevidir, odevini yapmayan ogrenci basari notu alamaz..
Ancak ateist inanmadigi bir cennet icin iyilik de yapmaz namaz da kilmaz..
Cennete inanirsa cehenneme de inanir cehenneme inanirsa gunaha da inanir gunaha inanirsa tanriya da inanir...Tanriya inanirsa tanriyi tanir..Yani o zaman ona ateist yani tanri tanimaz denemez..
Eski 02-03-2008   #6
Kabil

Arje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalıArje Nova kendisiyle gurur duymalı

Alıntı:
Yazan: kafayi yemis dusler Mesajı Gör
Velakin tanriyi kabul etmeyen seytani da kabul etmez!!! Cunku seytan tanrinin yarattigi bir seydir...
Inanca gore seytan tanrinin gucunu kabul etmez, tanriya meydan okur..
Ateistler tanriya meydan okumazlar..Cunku meydan okurlarsa varligini kabul etmis olurlar...
O zaman ateistler hangi grupta yer alıyor Valla iyi bir konu olmuş bu ben biraz daha düşüneyim.
Eski 02-03-2008   #7
don ki$ot

Alıntı:
O zaman ateistler hangi grupta yer alıyor Valla iyi bir konu olmuş bu ben biraz daha düşüneyim.
Bence iyi ya da kotu insan olmanin kosulu tanriya inanmak degildir..Yoksa tanriya inanmayan herkes kotudur demeliyiz..Herkes seytanidir..
Oysa tanriya inanmadigi halde insan hayati kurtaran, insanlara yardim eden, insanlarin gelecegi icin calisanlar vardir..Bir suru iyilik yapan insan vardir..Insanin dusuncesine, yasamina, inandiklarina saygi duyan yani insani olan seyleri kabul edip insani oldugu gibi kabul eden cok insan vardir.
Tanriya inanip kotu seyler yapan da coktur..Bir insan baskasinin malina goz dikiyor onlari caliyor, o insan yuzunden o insanlar ac perisan kaliyor..Simdi senin gozunle bakarsak bu adam ateist olmali..Ama namaz da kiliyor, oruc da tutuyor..Bugune kadar namaz kilan ateist gordun mu? Ben gormedim.
Yani ateist: tanri tanimaz
teist: tanrici

Tanrici insan kotuluk yapiyorsa seytanidir seytaniyse ateistir tanrici degildir.
(Ilk yazdigin cumleni baz alirsak boyle bir cumle kurariz.)
Eski 02-03-2008   #8
Kabil

Alıntı:
Yazan: kafayi yemis dusler Mesajı Gör
Bence iyi ya da kotu insan olmanin kosulu tanriya inanmak degildir..Yoksa tanriya inanmayan herkes kotudur demeliyiz..Herkes seytanidir..
Oysa tanriya inanmadigi halde insan hayati kurtaran, insanlara yardim eden, insanlarin gelecegi icin calisanlar vardir..Bir suru iyilik yapan insan vardir..Insanin dusuncesine, yasamina, inandiklarina saygi duyan yani insani olan seyleri kabul edip insani oldugu gibi kabul eden cok insan vardir.
Tanriya inanip kotu seyler yapan da coktur..Bir insan baskasinin malina goz dikiyor onlari caliyor, o insan yuzunden o insanlar ac perisan kaliyor..Simdi senin gozunle bakarsak bu adam ateist olmali..Ama namaz da kiliyor, oruc da tutuyor..Bugune kadar namaz kilan ateist gordun mu? Ben gormedim.
Yani ateist: tanri tanimaz
teist: tanrici

Tanrici insan kotuluk yapiyorsa seytanidir seytaniyse ateistir tanrici degildir.
(Ilk yazdigin cumleni baz alirsak boyle bir cumle kurariz.)
Ben başlıktaki düşünceye inanır ve itimad edersek ateistler şeytanidir ya da inandıklarının farkında değillerdir dedim. Oysa senin deiklerine göre Tanrı'yı da şeytanı da kabul etmiyorlar ateistler. Tanrı yoksa şeytan da yok o halde atesitler için. Bu da Tanrı'nın olmadığı yerde şeytan vardır cümlesini hatalı kılıyor.
Bir de hatırlatırım ki en yakın arkadaşlarım ateistti ve şu anda da bir ateistle birlikteyim.
Eski 02-03-2008   #9
Twisted Metal

thumperest nickli kullanıcının avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2004
thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.thumperest nefis bir insandır.
MSN ile mesaj gönder

Einstein'ın "It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it." sözü bence şuanki tartıştığınızdan daha derin bir felsefe içermekte. Çevirmesi biraz zor olsa da Genel bakış olarak bende einstein'a katılıyorum bu konuda. "İçimde inançla ilgili ne varsa bunlar bilimin, gözlerönüne serdiği ve dünyanın yapısı için duyduğu sınırsız hayranlıktır."
thumperest şu an çevrimiçi   Alıntı yaparak yanıtla
Eski 02-03-2008   #10
don ki$ot

Alıntı:
Ben başlıktaki düşünceye inanır ve itimad edersek ateistler şeytanidir ya da inandıklarının farkında değillerdir dedim. Oysa senin deiklerine göre Tanrı'yı da şeytanı da kabul etmiyorlar ateistler. Tanrı yoksa şeytan da yok o halde atesitler için. Bu da Tanrı'nın olmadığı yerde şeytan vardır cümlesini hatalı kılıyor.
Bir de hatırlatırım ki en yakın arkadaşlarım ateistti ve şu anda da bir ateistle birlikteyim.
Basliga inanma, itimat da etme..Inandiklarin dusunduklerindir, dusunduklerin inandiklarindir...
Insan lugatinda seytan kotuyu temsil eder..
-aldattiginda
-zina islediginde
-hirsizlik yaptiginda
-cinayet islediginde vs vs
insan bunu anlatirken seytana uydum der...Esasen bunu yapan insandir..Hangi hakim bugune kadar seytani yargilamistir? Sence tanri seytani mi yargilayacak?
Askim affet seytana uydum..Simdi aski orda onu mu seytani mi affeder ya da terk eder?
Zina islediginde tanri seytana mi ona mi gunah yazar?
Hirsizlik yaptiginda tanri seytanin kolunu mu kesin der?
Tanri seytanin varliginda yoktur yani sen zina isledigin zaman tanriyi inkar etmiyorsun seytana uyup tanriyi unutuyorsun..
Zina biliyorsun inanc kitaplarinda gecer..
Ya aslinda karisik oldu.
Ben baska sey anlatacaktim, yani mesele tanri veya seytan degil..
Cunku tanriya inanan da inkar eden de seytana uyan da uymayan da insandir..
Bu yaziyi okuduktan sonra kafami karistirip dusunmeye basladim, dedim ki diger arkadaslarimin da kafasini karistirayim bakalim onlar ne diyecek..Galiba bunu basardim..
Neyse, simdilik bu kadar...(Ac ayi dusunmez)
Yanıt

Konu Araçları

Yeterlilikler
Yeni konu açamazsınız.
Konulara yanıt veremezsiniz.
Eklenti gönderemezsiniz.
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz.

[IMG] kullanımı
HTML kullanımı Kapalı