![]() |
|
|||||||
| Felsefe Hayatınızda kilometre taşı olan felsefi kimlikler ve felsefe ile ilgili tartışmalar, makaleler... |
![]() |
|
|
LinkBack | Konu Araçları |
|
|
#1 | ||
|
don ki$ot
|
Layt Tanri 'Guc' kelimesi saniyorum insanlar arasinda farkli anlamlar tasir...Fakat bu farkliliklardan ziyade ortakliklar dikkat cekici geliyor bana. Belkide insanlik tarihinin ta basindan bu yana guc demek; yenmek, savasmak, kilic, silah, kalkan, tank, bomba, dovmek, oldurmek, sindirmek demektir. Insanlar dusunduklerini, inandiklarini hep bu sekilde ispata kalkismistir. Ben gucluyum cunku; doverim, yakarim, bicerim, keserim, oldururum vs vs. Bazen dusunuyorum da guc gercekten bu mudur? Bir kadin olarak guc benim icin cok farkli anlamlar tasir. Benim icin guc normal dogumdur sezeryanla dogum degildir. Benim icin guc gribi ilaclarla atlatmak degil ilacsiz atlatabilmektir. Benim icin guc Keloglandir, soytaridir, hicivdir. Benim icin guc akildir. Beni elindeki sopa ile silah ile ikna edebilmek degildir. Ama tabii vurgulamakta fayda var 'benim icin' Mitolijileri genel olarak inceledigimiz zaman tanrilara yuklenen guc tanimlari da genel bir ortaklik icerir. Tanri ofkelenebilir, kizabilir, intikam alabilir, gerektiginde ofkesini tufanla gerektiginde selle gerektiginde depremle anlatir...Suphesiz ki mitolojideki bu tanri imaji tek tanrili dinlerde de ayni cizgiyi korur. Cunku, 7 yasindaki bir kiz yalan soyledigi zaman tanrinin onu yakacagini dusunur, onu kor edecegini, onu kizgin ateste pisirecegini. O cocuk icin tanri yalana bile tahammulsuz o an bile onu yakmaya, kor etmeye hazirdir. Sevgi, ilahi ask, umut, iyilik guzellik tanrinin ek sifatlari gibi gorunur. Cunku tanriyi guclu yapan onun yakabiliyor olmasidir, yahut gozleri kor etmesi, yahut elektirik gibi carpmasidir... Yarin bu kiz buyudugu zaman kocasini sevgisiyle, ona duydugu askla belkide guclu goremeyecek deyim yerindeyse ona layt erkek diyecektir. Yani kocasi onun sozunu dinlerse, ona hakettigi kadar yahut fazlasi deger verirse, severse, kollarsa, incitmese o layt erkek olmaya mahkumdur. Fakat kocasi yumrugunu masaya hasin bir sekilde vurdugunda, sacini cekip evire cevire dovdugunde, agzini burnunu dagittiginda, kes kesini yoksa kafani kiraririm(yalan soyleme yoksa allah carpar) dediginde guclu erkek imajini fazlasiyla tasiyacaktir. O kadin icin kocasi o an guclu olacaktir. Onu ondan korktugu icin sartli bir sekilde sevmye baslayacaktir. Cunku sevmemesi halinde bile o kocanin siddetine maruz kalma olasiligi buyuktur. Tanri yakmasaydi, cehenneme gondermeseydi, yalan soylediginde gozleri kor etmeseydi, depremle, tufanla, selle bizleri cezalandirmasaydi kac kisi sevecekti tanriyi? Yoksa o zaman tanri da mi layt olacakti?
|
|
|
|
#4 | ||
|
hımını mımını mınt.
Giriş Tarihi: Jun 2007
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
alfabemizde bir adet v harfi var ben bunu düşünüyorum öncelikle
Dinin yanlış öğretilmesi yada hep dine uymayanların başına ne geleceği anlatıldığı için korkutucu oluyor
|
|
|
|
#5 | |||
|
Kabil
|
Alıntı:
Tanrı'yı beklentisiz sevmek bir olgunluk olsa gerek.
|
|
|
|
#6 | ||
|
anladım bozukluğu..
Giriş Tarihi: Feb 2007
Konu baslıgını sabahtan beri TAYT TANRI olarak okuyorum.Bir de yazılanlarla alaka kurmaya çalısıyorum
|
|
|
|
#7 | ||
|
dönüyorsunuz etrafımda..
Giriş Tarihi: Dec 2005
psikolojide anne ve babaya yüklenen otorite biçimleri farklıdır; anneye sevgi otoritesi babaya ise korku otoritesi yüklenir...
aslında dünyasal yaşamda tanrısal güçler de bence buna paraleldir ve özellikle çok tanrılı dinlerde insanlara yardım eden tanrılar ve onları korkutan, yargılayan tanrılar farklıdır... islam'da da bu Allah'ın celal ve cemal sıfatları ile ortaya çıkmıştır; O hem er-Rahiym'dir (merhametli olan) hem de el-Kahhar (kahredici) ve el-Muntekiym'dir (intikam alan)... bu sıfatların bazısı dişil bazısı ise erildir; er-Rahman ya da er-Rahiym isimleri kadınsı rahim kelimesinden türemiştir mesela... bunun nedeni islam'da Allah'ın dişilik ve erkeklikten münezzeh oluşudur; fakat yarattığı alemlerdenden beri ve zengin olduğu için bu böyledir yoksa alemler eril-dişil temel üzerindedir... bu nizam üzerinde de O'nun sadece "light" olması bu nizamı imkansız kılardı; neticede bana göre Allah'ın yaratması sihirli değnekle değil, belli bir sistem, ilke ve yasalar iledir...
|
|
|
|
#10 | ||
|
ben işte...
Giriş Tarihi: Mar 2008
![]() ![]() ![]() |
belki de atalarımızdan duyduklarımızdan daha başkadır herşey... biçok anlatının mesellendirmeden ibaret olduğu gibi...
hangimiz ölüp dirildik de kabir sorularını biliyoruz mesela? bu soruların olması bile şüpheli... (bence yok!) kalbi olarak ya da öz olarak bakıldığında herşey görülebilecek kadar nettir belki de... neden seviyor musun ya da müslüman mısın vs vs. diye sorulsun ki? biz ne kadar ayrıyız ki? "şah damardan daha yakın " denmemiş midir? vee.. korkmak mı; sevmek mi konusu?örneklemek isterim kendi düşünceme göre... bazen sevdiğimiz insanlara sinirleriz ve aynı anda da severiz... bu örneğe göre biçok duygu yan yana olamayacak diye birşey söz konusu olabilir mi? hem korkup hem sevemez miyiz? insan belirli seviyeye gelene dek belki de korkması en doğal şeydir... ![]() iyi günler...
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
|
|